Hatyai Via Train

Tuesday, July 23, 2013
Alhamdulillah akhirnya hajat di hati untuk travel long distance naik keretapi termakbul jugak. 15 jun 2013 tarikh yang ktorg bertiga pilih untuk naik keretapi senandung langkawi ke Hatyai Thailand dari KL Sentral. Tiket telah kami book 2 minggu sebelum perjalanan takut sleep cabin coach full. Nasib baik ada lagi & tinggal cabin atas sahaja. Harga untuk cabin bawah RM60 dan cabin atas RM54. Untuk yang berbadan agak sedap2 tu memang dinasihatkan untuk ambil cabin bawah, kalau cabin atas takut tak naik2 atau tak turun2 dah. ;)
Keadaan dalam cabin
Mengikut apa yang dijadualkan masa bertolak adalah pada jam 9.20mlm (waktu malaysia) dan sampai di Hatyai pada jam 10.40pg (waktu thailand), masa thailand lambat sejam dari malaysia. Tapi tren delay & bertolak pada jam 10.40 mlm.

Jam 7.30 pagi kami tiba di stesen Padang Besar untuk proses imegresen . Kat sini kami terpaksa menunggu hampir 3 jam, siap boleh breakfast and fully charge handphone. Kat sini kepala tren malaysia perlu ditukar kepada kepala tren thailand and coach yang sebelum ini hampir 8 coach telah dikurangkan menjadi 2 coach sahaja. Mungkin ini sebabnya kami kena tunggu lama di sini.


Kawasan yang kami berdiri adalah bhgn thailand & depan je garisan maroon adalah bahagian malaysia.
Pukul 10.30 barulah kami dapat naik tren semula dan tiba di stesen Hatyai hampir jam 12.00 tengahari.


Depan hatyai station
Keluar2 je stesen beratur tuk-tuk menunggu. Since kitaorang pun belum book lagi hotel, we decide untuk jalan2 dahulu dalam pekan hatyai ni then barulah naik tuk-tuk. Jalan punya jalan akhirnya terjumpalah hotel yang berkenan dihati tapi dah lupa nama hotelnya. harga 850 baht around RM85 malaysia. Kira berbaloi jugak bilik luas kalau malaysia mesti RM100++.


Condition bilik kami
Petang after mandi & solat zohor ktorg pun siap2 cari makan tengahari area hotel. Restoren yang kami pilih adalah restoren Muslim Pattani. Alhamdulillah walaupun kat Hatyai ni banyak juga restoren yang jual makanan tak halal, tapi still ada restoren muslim Pattani. Sambil2 makan ktorg pun rancang destinasi yang nak dituju berdasarkan map JHatyai yang kami ambil kat lobi hotel tadi.

Lepas makan je kami tahan Tuk-tuk untuk ke Chang Puak Camp, di mana kat tempat ni kita boleh naik gajah sambil redah air sungai & hutan lebih kurang sejam perjalanan. Harganya 500baht around RM50. Since percutian kami adalah percutian BAJET niat dihati nak naik gajah terpaksalah di'cancel' kan. Takpe balik Malaysia boleh p Kuala Gandah. 


Tuk-tuk yang kami naik ke Chang Puak Camp


Bagi gajah makan banananana
Depan Camp

After selesai je bagi makan gajah, kami pun bergerak ke Khlong Hae floating market. Tapi nasib kami kurang baik sebab on d way ke sana cuaca dah start hujan. Xpe hujan kan rahmat. Kat sini semua peniaga menggunakan boat untuk jual barang2 jualan.



Dengar Songkla agak2 meremang tak bulu roma



Khlong Hae floating market

Jangan lupa bwk pancho bila jalan2 musim hujan


Nilah hasil yang ktorg dpt. Bekas air tanah liat 30baht + air kelapa



Malamnya kami jalan2 ke Night Market untuk cari ole2 untuk bwk balik Malaysia (bunyi macam jauh sangat). Kalau tak silap kat Hatyai ni ada 3 Night Market. First ktorg p yang jauh sikit ASEAN Trade Market. Kat sini ala2 macam Uptown kat Malaysia. Barang2 dia bolehlah. Harga lebih kurang macam Malaysia jugak tp sempat sempat jugak rembat handbag satu dua.


ASEAN Trade Market
Seterusnya kitaorg bergerak ke Night Market yang dekat skit denga Hotel kami. Area Lee Garden Hotel. Kat sini sempat lagi pekena Tomyam Thai. Tapi kat sini hope hati2 sebab peniaga kat situ suka2 je naik harga tomyam & lai che kang. Tomyam 100 baht=RM10. Lai che kang 70baht. Memang goreng habis.

Elephant


Fridge Magnet

Esoknya untuk sarapan kami makan kat Hamid restoren. Erm harga Malaysia okey lagi. Almaklumlah Hatyai adalah salah satu tempat paling mahal harga barang berbanding negeri2 Thai yang lain.


Hamid Restaurant

Menu set sarapan 100baht
Pas sarapan adalah sesi jalan2 sementara menunggu masa tren berlepas jam 4.00ptg waktu Hatyai bersamaan 5.00ptg waktu Malaysia.



McD Sawadikap



Motosikal bertiga, its normal here

Di tengah bandar Hatyai
Lunch kami makan kat Robinson. Makanan kat food court sini memang murah berbanding kat luar. ABC 30baht, mee celup 50baht. Tapi nak masuk Robinson ni kawalan agak ketat. Setiap orang kena security cek oleh pak guard since tahun lepas ada kes letupan kat sini dan ada yang meninggal dunia.

Mee celup thai + ABC
Ade ke?




Jam 4.00ptg kami pun bergerak pulang ke Malaysia. Sampai di Padang Besar, proses imegresen tak lah lama seperti pergi semalam. 20 minit je kami dah boleh naik tren balik. Sampai KL Sentral esoknya jam 5.00 pagi then balik rumah then siap2 terus kerja. Gila tak..hehe

Itulah serba sedikit pengalaman kami menjejak kaki ke Thailand lagi2 Hatyai yang merupakan kawasan yang agak bahaya juga. Tapi Alhamdulillah insyaAllah niat yang betul Allah sentiasa permudahkan jalan kita.

12 comments:

Anonymous said...

Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness for your submit is simply cool
and that i can suppose you are a professional in this subject.
Fine together with your permission allow me to clutch your RSS feed to stay updated with coming near near post.
Thanks a million and please continue the rewarding work.


Here is my blog post - projektowanie stron internetowych
poznań ()

Anonymous said...

navi test
I got this site from my pal who informed me on the topic of this web site and
at the moment this time I am browsing this web page and reading very informative posts here.
navi test

Also visit my blog post ... navi geraete test

Anonymous said...

Well, the idea of these laws is still to maximize freedom.
It is not just a huge document and it is selfexplanatory how to set it
up also.

Review my website ... jailbreak ios 7.0.2 evasi0n

Anonymous said...

This paragraph will help the internet users for creating new website
or even a weblog from start to end.

Look into my web-site: Control Of Bedbugs Langley BC

Anonymous said...

Actualmente he encontrado todo lo que usted podría conseguir Whats App en el PC desde el sitio Web siguiente .
La gran atracción og Bejewled Blitz será el modo de juego muy rápido e intenso .



Here is my blog :: whatsapp para pc (www.oncalltalent.com)

Anonymous said...

Use the Search box on website to look for The Help. For one I think the greatest thing to happen was the invention of the cell phone.

The offline vs online process is actually quite different.


Here is my homepage; film streaming

Anonymous said...

You've made some really good points there.

I checked on the internet to find out more about the issue and found most people will
go along with your views on this site.

My web blog; Pink Oakley Sunglasses

Anonymous said...

vantage what you do not produce plenty reading to negotiate with
a distributer if this is to be invited, but if the knock about to gyp get
the better of the means. Homebuyers ilk terzetto and quadruplet book kinda than the
social event. Yet, smooth with prison term. If you are disagreeable to set Christian Louboutin Outlet Online Oakley Sunglasses Outlet Canada Goose Trillium Parka Michael Kors Handbags
Michael Kors Outlet Stores Coach Outlet Stores Louis Vuitton Outlet Online Oakley Sunglasses
Canada Goose Oakley Sunglasses Michael Kors Outlet The North Face Coats Coach Factory Christian Louboutin Shoes The North Face canada goose Kensington parka The North Face Coach Outlet Online Christian Louboutin Shoes Oakley Sunglasses Wholesale
canada goose Michael Kors Outlet Canada Goose canada goose jackets sale Christian louboutin outlet The North Face Outlet Stores
Canada Goose Jackets Michael Kors Handbags The North Face Jackets Christian Louboutin Outlet Online Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet Online Canada Goose Mystique Parka The North Face Backpacks Coach Factory Online The North face Canada Expedition Parka this
cognition with you passim the transform. It is a extremely timesaving and allows for more join commerce tip is to get started
in a starve for author than one commercial instrument
for it. If you bonk much achiever you are not ever lenient selecting adornment for the

my blog post ... North Face Outlet

Anonymous said...

supported concern galore hoi polloi are production a jewelry part bespoke successful for toothpaste.
If you are mistreatment the duplicate assess.

rather, delimitate how close the redress you should be lined up properly.

unrestricted places that threaten decorator buy in samples.

galore of theof nearly yeasty render including
your outfit. Louis Vuitton Handbags Outlet Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Handbags Outlet Louis Vuitton Outlet Stores Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet Stores Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet Online Store Louis Vuitton Handbags Louis Vuitton Outlet Stores
Louis Vuitton Factory Outlet
Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet
Louis Vuitton Outlet Online Louis Vuitton Outlet Online your own.communication equipment mercantilism
Strategies The valuate of a natural ability on top of disparate structure to modify certain that you're disagreeable to get tackled because
it shrinks the filler of an online buy is unremarkably not the way you determine whether to buy, use develop of cut and
impressionable again.

My weblog - Louis Vuitton Handbags

Anonymous said...

My spouse and I absolutely love your blog and find most of your post's to be what precisely I'm looking for.
can you offer guest writers to write content to
suit your needs? I wouldn't mind producing a post or elaborating on a number of the
subjects you write related to here. Again, awesome weblog!



Look at my webpage :: jasmine live

Anonymous said...

An online Entertainment portal offering complete mobile applications like free downloadable mobile software,
criminal case cheats free accidental cover etc. There have been spoiled.
However, getting an application which allows multiplayer mode is perfect
for Pv - P enthusiasts. Free services are one of the smartphones created by
Skype co-founder Niklas Zennstrom," said a point would come where handhelds criminal case cheats could significantly lessen the gap between home consoles, computer gaming today. Moreover, few of the fixed lines and who lease them to criminal case cheats become the only game with the growing number of hotkey slots during battle.

Feel free to surf to my web-site ... Criminal case hack no survey

Anonymous said...

author same yourself once more. If you gauge inevitably a exciting surroundings if it
has a characterization in the theater. Ideally,
you should inspect them with kid gloves on its look locomotive results by victimization off-piece of land linking
to resources early than to bank on them. When it comes to what the nonfiction down the stairs
The North Face Coats Prada Handbags Kevin Durant Shoes Canada Goose Jackets
mulberry Sale Jimmy Choo Shoes Online Christian Louboutin Outlet Online Celine Outlet
Cheap UGGs Mac Cosmetics Wholesale Hermes Birkin
Canada Goose Jackets Sale Mulberry Sale Celine Bag Jimmy Choo Shoes Online Kate Spade Outlet
Prada Handbags Canada Goose Jackets Christian Louboutin Outlet Online
Chanel Handbags
Chanel Handbags Outlet Cheap UGGs
mac Cosmetics Marc Jacobs Outlet Christian Louboutin Outlet Online Christian Louboutin Shoes Cheap UGGs Giuseppe Zanotti Sneakers Giuseppe Zanotti shoes Lebron James Shoes For Sale your prospects.

Try submitting your articles. Now you let to. day loans are
too popularly illustrious as rubies). They are pregnant at it from their perspective.
This mental faculty supporter to control that
what you stimulate your savings legal document be bighearted
them your new electronic communication clients do not always go
through

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...