It's a New Life - Sarawakian

Friday, December 27, 2013




TaDa...

Lamanya tak menulis..
Semenjak transfer tempat baru ni terus aku lupa tentang blog sendiri..kesian blog...

Ya!

Aku telah meninggalkan kota metropolitan KL..
Dan sekarang aku di Kuching, Sarawak..
Haha gila kan..orang lain minta transfer dalam semenanjung..aku boleh mintak fly ke Sarawak..
But Alhamdulillah dipermudahkan..1 month application all accepted...right place right time right person...

The reason why i transfered......it's about family matter..hehe...nak cerita lebih2 panjang pulak kang cerita..yang penting i live with my family right now..lastly my wish come true..setelah berjauhan dengan family sejak dari tingkatan satu...


Back to working life.......


The working routine here very2 rushing and no word for 'ngular'...hehe

Hari ni je boleh sebab minggu ni student cuti for krismas..No Class..Marking pun dah siap...tinggal nak siapkan marking kuiz dan assignment je...And aku pn dah jadi lecturer biasa tak macam dulu more too documentation..jadi redha je lah kerja2 mengajar ni..nama pun pendidik..i love teaching...

Ermm...


Kadang2 sedih jugak bila terpaksa tinggalkan kwn2 yang rapat kat KL..tp tak semua benda kita boleh dapat dalam satu masa..dulu balik kerja lepak mamak ngn kawan2..sekarang terus balik rumah..tp yg bestnyer makanan terbaik sbb mak yang masak..


And about my love story @ my coming spouse..

It's can be called complicated relationship...
Kawan2 ramai yang dah jinjang pelamin..tipulah kalau tak rasa sedih..
Tapi...
Biarlah masa yang menentukan..And always think that 'aturan Allah yang terhebat'..
We as a muslim only can pray the best for us...

Pray for me, family, friends and my coming spouse too ya ;) 




Hatyai Via Train

Tuesday, July 23, 2013
Alhamdulillah akhirnya hajat di hati untuk travel long distance naik keretapi termakbul jugak. 15 jun 2013 tarikh yang ktorg bertiga pilih untuk naik keretapi senandung langkawi ke Hatyai Thailand dari KL Sentral. Tiket telah kami book 2 minggu sebelum perjalanan takut sleep cabin coach full. Nasib baik ada lagi & tinggal cabin atas sahaja. Harga untuk cabin bawah RM60 dan cabin atas RM54. Untuk yang berbadan agak sedap2 tu memang dinasihatkan untuk ambil cabin bawah, kalau cabin atas takut tak naik2 atau tak turun2 dah. ;)
Keadaan dalam cabin
Mengikut apa yang dijadualkan masa bertolak adalah pada jam 9.20mlm (waktu malaysia) dan sampai di Hatyai pada jam 10.40pg (waktu thailand), masa thailand lambat sejam dari malaysia. Tapi tren delay & bertolak pada jam 10.40 mlm.

Jam 7.30 pagi kami tiba di stesen Padang Besar untuk proses imegresen . Kat sini kami terpaksa menunggu hampir 3 jam, siap boleh breakfast and fully charge handphone. Kat sini kepala tren malaysia perlu ditukar kepada kepala tren thailand and coach yang sebelum ini hampir 8 coach telah dikurangkan menjadi 2 coach sahaja. Mungkin ini sebabnya kami kena tunggu lama di sini.


Kawasan yang kami berdiri adalah bhgn thailand & depan je garisan maroon adalah bahagian malaysia.
Pukul 10.30 barulah kami dapat naik tren semula dan tiba di stesen Hatyai hampir jam 12.00 tengahari.


Depan hatyai station
Keluar2 je stesen beratur tuk-tuk menunggu. Since kitaorang pun belum book lagi hotel, we decide untuk jalan2 dahulu dalam pekan hatyai ni then barulah naik tuk-tuk. Jalan punya jalan akhirnya terjumpalah hotel yang berkenan dihati tapi dah lupa nama hotelnya. harga 850 baht around RM85 malaysia. Kira berbaloi jugak bilik luas kalau malaysia mesti RM100++.


Condition bilik kami
Petang after mandi & solat zohor ktorg pun siap2 cari makan tengahari area hotel. Restoren yang kami pilih adalah restoren Muslim Pattani. Alhamdulillah walaupun kat Hatyai ni banyak juga restoren yang jual makanan tak halal, tapi still ada restoren muslim Pattani. Sambil2 makan ktorg pun rancang destinasi yang nak dituju berdasarkan map JHatyai yang kami ambil kat lobi hotel tadi.

Lepas makan je kami tahan Tuk-tuk untuk ke Chang Puak Camp, di mana kat tempat ni kita boleh naik gajah sambil redah air sungai & hutan lebih kurang sejam perjalanan. Harganya 500baht around RM50. Since percutian kami adalah percutian BAJET niat dihati nak naik gajah terpaksalah di'cancel' kan. Takpe balik Malaysia boleh p Kuala Gandah. 


Tuk-tuk yang kami naik ke Chang Puak Camp


Bagi gajah makan banananana
Depan Camp

After selesai je bagi makan gajah, kami pun bergerak ke Khlong Hae floating market. Tapi nasib kami kurang baik sebab on d way ke sana cuaca dah start hujan. Xpe hujan kan rahmat. Kat sini semua peniaga menggunakan boat untuk jual barang2 jualan.



Dengar Songkla agak2 meremang tak bulu roma



Khlong Hae floating market

Jangan lupa bwk pancho bila jalan2 musim hujan


Nilah hasil yang ktorg dpt. Bekas air tanah liat 30baht + air kelapa



Malamnya kami jalan2 ke Night Market untuk cari ole2 untuk bwk balik Malaysia (bunyi macam jauh sangat). Kalau tak silap kat Hatyai ni ada 3 Night Market. First ktorg p yang jauh sikit ASEAN Trade Market. Kat sini ala2 macam Uptown kat Malaysia. Barang2 dia bolehlah. Harga lebih kurang macam Malaysia jugak tp sempat sempat jugak rembat handbag satu dua.


ASEAN Trade Market
Seterusnya kitaorg bergerak ke Night Market yang dekat skit denga Hotel kami. Area Lee Garden Hotel. Kat sini sempat lagi pekena Tomyam Thai. Tapi kat sini hope hati2 sebab peniaga kat situ suka2 je naik harga tomyam & lai che kang. Tomyam 100 baht=RM10. Lai che kang 70baht. Memang goreng habis.

Elephant


Fridge Magnet

Esoknya untuk sarapan kami makan kat Hamid restoren. Erm harga Malaysia okey lagi. Almaklumlah Hatyai adalah salah satu tempat paling mahal harga barang berbanding negeri2 Thai yang lain.


Hamid Restaurant

Menu set sarapan 100baht
Pas sarapan adalah sesi jalan2 sementara menunggu masa tren berlepas jam 4.00ptg waktu Hatyai bersamaan 5.00ptg waktu Malaysia.



McD Sawadikap



Motosikal bertiga, its normal here

Di tengah bandar Hatyai
Lunch kami makan kat Robinson. Makanan kat food court sini memang murah berbanding kat luar. ABC 30baht, mee celup 50baht. Tapi nak masuk Robinson ni kawalan agak ketat. Setiap orang kena security cek oleh pak guard since tahun lepas ada kes letupan kat sini dan ada yang meninggal dunia.

Mee celup thai + ABC
Ade ke?




Jam 4.00ptg kami pun bergerak pulang ke Malaysia. Sampai di Padang Besar, proses imegresen tak lah lama seperti pergi semalam. 20 minit je kami dah boleh naik tren balik. Sampai KL Sentral esoknya jam 5.00 pagi then balik rumah then siap2 terus kerja. Gila tak..hehe

Itulah serba sedikit pengalaman kami menjejak kaki ke Thailand lagi2 Hatyai yang merupakan kawasan yang agak bahaya juga. Tapi Alhamdulillah insyaAllah niat yang betul Allah sentiasa permudahkan jalan kita.

Netherland..bilalah mau ketemu

Saturday, May 11, 2013
Oh..Netherland..bilalah mau ketemu..
Sudah lama ku menanti2 kan dikau...
Sejak post yg lalu Netherland..
Jeles pada student yang dah ke sana...
Wait for me 5 tahun lagi ye Netherland...;)


Universal Studios Singapore

Friday, May 3, 2013
1 Mei 2013 bersamaan hari pekerja. 

Akhirnya aku berpeluang ke USS untuk cukupkan korum 4 org, haifa & 2 org kwnnya2.



But the best part, huhu waa aku tertinggal flight.
Sepanjang hidup aku tak pernah pulak tertinggal bas inikan pulak flight. Aish macam mana lah aku x tgk boarding pass sebelum tidur.

Aku gerak dari rumah after subuh, then nad terus hantar aku ke TBS. 
Dalam ERL baru aku sedar rupanya flight aku pukul 7.40pg, gate close pukul 7.20pg. 
Aya..tgk2 time tu dah pukul 6.45pg. Aduh sempat ke. (Ni sebab balik lambat dr opis lah ni. 11.30 mlm baru balik..hehe nak salahkan kerja pulak..x baik2). 
Sampai kat Salak Tinggi dah pukul 7.00pg. Ikutkan hati mmg nak naik teksi dari Salak Tinggi ke LCCT. Tapi rupa2nya mmg teksi xde kat sini. Terpaksalah naik shuttle bas ke LCCT. Hati dah berdebar2 ni. Haifa dah call kat mana. Tapi aku suruh naik dulu. Kang x pasal2 semua terlepas flight sbb aku.

Pukul 7.15 aku smpai LCCT, orang pertama turun terus aku pecut gate T2 khas utk ke singapore. Semua security aku rempuh, sampai kat kastam pun pakcik tu kata sempat. Luckily just bagpacker, x perlu check in baggage. Tapi sampai2 kat gate, gate dah close. Yang bestnye time tu ada 10 orang tertinggal flight. 3 kali merayu kat officer, 3 kali jugak pakcik kapten x bagi dah naik. Sbb kena ada buat dokumen ke apa ke ntah. Kapten kedekut..huhu..Mentang2 lah flight ke Singapore banyak.

Then, officer kata ada next flight pukul 8.30pg. Terus ktorang yg 10 ni lari ke service kaunter untuk beli next flight ticket. Tapi kena tunggu sampai pukul 7.55pg sbb flight b4 tu belum berlepas. Maknanya flight yg ktorang sepatutnya naik x fly lg. Kerek lah Airasia. 

Bila kaunter dah bukak, rupa2 nya flight yg pukul 8.30pg dah close utk booking. Terpaksa lah naik flight pukul 10.00pg. Terpaksalah bayar RM100. Huhu..Xpe2 ada hikmah. Sempat jugak aku breakfast sorg2 then tukar duet.

10.05am (Flight AK1807, KL-Changi Airport)

Perjalanan ke Changi Airport dari LCCT mengambil masa dalam sejam. Dalam pukul 11.10pg aku pn sampai. Haifa, Aida n MekJat dah sampai kat USS since aku suruh dorg p dulu. 

11.10am Changi Airport

Sampai2 je terus aku cari map Singapore n tanya customer service mcm mana nk USS. Mengikut apa yg cik tu ckp, the best adalah naik MRT ke USS. Dia siap contengkan kat map kt mana aku kena transit ke MRT yg lain. Totally aku rasa truely bagpacker. Hehe..Adventure jugak sorang2 jalan2 ni tapi best.

Singapore Map

Dari Terminal 1 Changi Airport aku perlu ke Terminal 2 untuk naik MRT. X perlu jalan keluar hanya perlu naik Skyway dari T1 ke T2.
Sampai kat MRT station punyalah Q nya panjang sbb 1 je kaunter bukak. Mungkin sbb 1 Mei kot. Sampai kaunter rupanya x payah pun Q just beli je kat mesin automatik. Buat ponat den je beratur. Malas nak beli EZ card (ala2 tounch n go) sbb balik hari je.

Inilah dia ticket MRT ($4.50)return ticket

Dari airport, aku perlu transit di Tanah Merah untuk ke laluan Joo Koon. Nasib baik sebelah terminal je. Lepas tu kena lalu 13 pit stop untuk sampai ke Outram Park. Dari sini aku kena tukar laluan untuk ke Sentosa Island. Time ni manusia memang berduyun2 dah. Then just 1 stop, terus gerak naik escalator ke tingkat 3 untuk naik monorail, Sentosa Express ($3.50).

Sentosa Xpress ticket ($3.50)
1.00pm Sentosa Island

Sampai kat USS, Haifa n Aida dah tunggu kat entrance. Masa tu dah pukul 1.00pm. Pukul 9.20mlm dah kena naik flight balik KL. Apa lagi, kaki pun pecutlah, first2 yg ktorg serbu, Transformer Ride. Q panjang giler, time ni nasib baik Haifa dah belikan ktorg Express Pass. Jadi x perlulah nak beratur. Kena tambah $30 dari ticket biasa. Kalau ikutkan mmg mahal tp sekurang2nya x perlu menunggu lama & kalau x sempat nak dtg hari lain kena fikirkan kos transportation jugak.





Habis je Transformer ride yg best giler, ktorg terus ke Ancient Egypt. Mummy ride ni pun best jugak siap ada mini roller coaster lagi. Barang2 kena letak kat locker yg disediakan. Ada yang free utk first 1h/45m. Ada yang kena bayar. Depends dengan tempat mana kita pergi. Tak sempat nak bergambar banyak sbb kejar masa untuk kejar target naik semua roller coster dalam USS ni.

Depan ancient egypt


Then, ktorg singgah solat jap. Surau nye sebelah je dengan Ancient Egypt ni.

After je solat, kami terus ke The Lost World. Peringatan sila bawak poncho(baju hujan) or boleh beli kat entrance. Confirm lencun habis keluar nnti. Kat sini ktorg dibawa naik atas bot then terus susur ke sungai2 yg penuh dengan dinasour. Tapi bila sampai tempat gelap nanti, jaga2 lah. ;p

Sorbet...sedapp...aiskrim dalam buah original

Pastu kami singgah lunch dekat restoren area Far far away. Untuk pengetahuan semua kat USS ni susah skit nak cari makanan halal. Ada 3 tempat je yang jual. Dua di Far far away, Goldilocks & Friar's. Lagi satu kat Madagascar, Marty's Casa Del Wild Food Court. Makanan yang ktorg makan kat ala2 macam kat McD lebih kurang range harganya $10-$20.


Dah makan, terus ktorg masuk kat dalam wayang Far far away. Kat sini ada tayangan cerita Shrek 3D. Siap kerusi bergerak2 n air tepercik. Sangat sesuai utk yg bwk anak2 kecil. 


Depan far2 away castle


Selesai kat Far far away, ktorg pun smpailah kat Madagascar. Kat sini aktiviti agak santai. Tapi view nya sangat cantik. Boleh ambk gambar kat sini.

Last sekali, ktorg pn sampailah kat Sci-Fi City. Kota Roller Coaster. Mula2 takut jugak. Tapi bila dah naik gian pulak nak naik lagi. Aku lebih takut Battlestar Galastica Human (merah) berbanding Cyclon (biru). Tapi Aida terbalik pulak dengan aku. Dia lagi takut biru dari merah.

Battlestar Galastica

Disebabkan masa masih ada lagi, kami pun try skali lagi naik Transformer Ride n Revenge of Mummy. Time ni baru boleh pose terbaik kat camera. Hehe. Tapi x beli pun sbb mahal $20. huhu..xpelah next time ye.


Odw nak keluar sempat lagi shopping churos n bottle comei ni. Ada jugak sempat sambar t-shirt sehelai n fridge magnet. huhu. Sehelai t-shirt $27. Kalau convert dgn Malaysia RM darab dgn 2.50..huhu...Mahal nya..Xpelah nak pergi bukan nya senang. Niat di hati nak beli souvenir utk kwn2, tp mmg x dpt lah nmpknya.

churos...sedappp
Akhirnya kami bergerak balik ke Changi Airport jam 7.00mlm dengan teksi sbb semua kaki dah bengkak2 jalan banyak. Teksi kat Singapore ni banyak jenis, lagi cantik lagi mahal started charge nya. Ktorg kena dalam $27 including peak hour charge..huhu..nasiblah..kalau naik MRT lagi lambat. Nanti tak pasal2 terlepas flight lagi.

Apa2 pun USS memang terbaik. Wajib pergi utk sesiapa yg lasak sbb technology nya memang superb.


Jumpa lagi USS






Trip to Danau Toba, Medan

Wednesday, May 1, 2013
Tiket flight pergi dan balik ke Medan hanya RM68. Siapa yang tak nak belikan.

Medan destinasi kedua luar negara yang aku telah lawat selepas Singapore. Hopefully lepas ni nak tawaf satu Asean pulak, pastu Asia, pastu Eropah last skali satu dunia. Hehe



XL-promosi dalam flight

Turun dari flight sempat lagu bergambar kat lapangan terbang Polonia

Makan tengahari di Restoren Simpang Tiga, masakan minang



View tasik Danau Toba dari hotel..Cantik bangat

Sebelum naik bot ke Pulau Samosir



Dah sampai pulau Samosir, kaum Tomok











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...