Life = Oreo

Monday, December 31, 2012
Cuba tengok biskut oreo. Ada lapisan atas, bawah dan inti. Lately aku rasa my position kat opis dah macam inti oreo. Ditengah-tengah. Lapisan atas=management, lapisan bawah=staff yang perlu dijaga. We, 3 of us dah jadi inti. Management nak macam2. Unfortunately yang lapisan bawah banyak betul kerenah. Kadang-kadang rasa tersepit. Nak lari pun ada. Tapi it's call pengecut kalau mengalah macam tu je. Hopefully sesiapa yang baca rintihan blog aku ni boleh faham situasi orang atasan macam mana (walaupun aku tak lah berapa atas pun). Apa yang disuruh oleh orang lapisan atas mesti ada reasonnya. Do it. Jangan complain dulu kata tak boleh buat sebab rasa akan menyusahkan diri kita. Orang yang memberi arahan ni bukan suka2 nak bagi kat korang. Dia tahu korang boleh buat sebab tu dia bagi peluang ni pada korang. Try dulu, kalau tak cuba, kita tak tahu sejauh mana kemampuan kita.  

Cuba fikirkan kalaulah kita semua masih diberikan rezeki untuk bekerja makan gaji 10 tahun lagi, adakah kita masih nak environment n position still sama macam hari ni. Confirm tak kan. Sekarang  ni pun mesti kita dah rasa boring hadap benda yang sama-sama hari2. So, beri peluang pada diri untuk tonjolkan kemampuan untuk diberikan tanggungjawab. InsyaAllah 10 tahun akan datang kita akan berada ditempat yang pasti kita tak pernah fikirkan dan confirm lebih baik dari hari ini. (ingatan buat diri sendiri juga)

Have a nice day. 
Allah jadikan akal untuk kita berfikir mana yang baik mana buruk. Berfikirlah secara rasional dan tunjukkanlah kematangan serta jangan terlalu ikutkan emosi...

The Previous Mistake

Saturday, December 15, 2012

Smile + Be Positive...
InsyaAllah ada Hikmahnya...

Mungkin kita sedang diuji...
Yang mana bertahan, itulah pemenangnya...(that my friend's word)

Dan jangan takut membuat silap dan mencuba, kerana belajar itu datangnya dari kesilapan,
(also my friend's word)

Jangan takut dibenci orang, kerana yang dibenci itu adalah kerana perkara yang benar,
Dan perkara yang benar itu, lambat laun tetap pemenangnya...

Ujian itu rahsia Allah...

“Dan sungguh Kami benar-benar akan menguji kamu dengan sedikit rasa takut, kelaparan, dan kekurangan harta, hilangnya jiwa, dan sedikitnya buah-buahan…
                                                                                (Surah al-Baqarah : 155)

Allah tidak memberati ( menguji ) seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya….    
                                                                                  (Surah Al-Baqarah 286)

Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.” (Surah Al-Insyirah : 6)

“Tidaklah ada suatu musibah yang menimpa seorang muslim melainkan Allah akan menghapuskan dosa dengannya walaupun duri yang menusuk badannya.” 
                                                                            (Imam al-Bukhari dan Muslim)



Alhamdulillah Ya Allah...
Diberikan keluarga yang banyak memberi dorongan..
Kawan2 rapat (wawa,k.su,nad,haifa,k.fiza,k.matil,k.marina) yang sentiasa memberi kata2 semangat...

Ya Allah...berikanlah kejayaan kepada keluargaku dan rakan2 ku ini dunia akhirat. Amin...

Segala-galanya bermula dari hati.
InsyaAllah aku percaya, jika kita berbuat baik, Allah akan hantarkan orang-orang yang baik kepada kita.

Dan yang pasti, apabila kita ditimba ujian @ kesusahan, sudah pasti kita lebih mengingati @ dekat dengan Allah...Hikmahnya, apabila kita semakin seronok dengan dunia, Allah berikan dugaan supaya kita kembali mengingati fitrah kita sebagai hambaNya. ;)

Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan. Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia di dalamnya. Begitu juga dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya. Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya. Dan jika rasa sedih,alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...