Snokelling @ Redang Island

Tuesday, November 6, 2012
Best moment to remember...29-31 Jun 2012...

We just stay here Redang Lagoon


Kami berlima, aku, haifa, huda (adik haifa) dan 2 kawan haifa siti & aida  sampai di jeti Shah Bandar jam 9.00 pagi since the next feri jam 10.00 pagi. Tapi rupa2 nya ada miscommunication sikit dengan pihak resort. Tapi aku dah lupa sebenarnya masalahnya sebab dah 5 bulan benda ni berlaku. Tapi kalau ikutkan memang management feri dengan management resort area sana macam tak berapa 'ngam'.  


Perjalanan dari Jeti ShahBandar (sebelah Pasar Payang) ke Pulau Redang mengambil masa dalam 1 jam lebih. Tapi rupa-rupanya feri yang kitaorang naik tak terus ke resort yang kitaorang duduk. Feri ni just berhenti dekat jeti kampung then kitaorang kena tunggu another 'tongkang pecah' ambil kitaorang. Totally memang the real tongkang pecah sebab ferinya memang dah buruk and xde dinding + safe jacket. 


First feri full aircond skali yang second memang open air. 

Kata orang kalau tak cuba mana nak tahu. Bedal je naik. Kecut jugak perut bila dah gerak tapi aku tengok kawan2 aku yang lain relax je (sebab engineer dorang ni, hati kental sikit). 



1.00 pm sampai sudah Pulau Redang - putih giler pasir


Makanan terbaik sebab dah lapoor
After sampai je kat Redang Lagoon, terus check in, letak barang and terkam makanan lunch yang dah disediakan. Rupanya time tu memang penuh tempat duduk since kitaorang sampai lewat sebab naik second trip ferry.


Tempat makan - ala2 kampung style versi survivor







Us - 5 gadis
Itinerari Hari Pertama

Day 1
AM
0900 • Ferry ride from Shahbandar Jetty or Merang Jetty, Kuala Terengganu to Redang Island
PM
1200 • Check-In
1230 • Lunch
1430 • Snorkelling
1630 • Afternoon Tea & free and easy
1900 • Dinner/BBQ

Hari Kedua



Day 2
AM
0730 • Breakfast
0930 • Snorkelling trip to Marine Park and/or visit the architecture fishing village

PM
1230 • Lunch
1430 • Snorkelling
1630 • Afternoon Tea & at leisure
1900 • Dinner/BBQ


Hari Ketiga



Day 3
AM
0700 • Breakfast
0930 • Check-Out
1030 • Ferry ride from Redang Island to Shahbandar Jetty or Merang Jetty, Kuala Terengganu


Apa macam dah tengok itinenari memang totally snorkelling hold day. Burn, no sun block. Baru rock. Hehe. Takut satu je jelly fish and ikan jerung. Huhu. Nasib baik xde. 


Rindu pasir kat sini


Ikan berenang depan mata


Ni lah untung kalau holiday semua perempuan. Nak tau kenapa...rahsia..hehe


Lastly dapat jugak satu gambar cun snap dalam air. Nasib baik CT bwk camera.


Sebelum ni memang aku ni agak takut ngan air laut and kawasan yang memang tak tercecah di kaki. Tapi bila dah sampai kat sini automatik jadi berani sebab dah bayar2 mahal dan bukan senang nak pergi lagi. Memang satu pengalaman super2 memoriable. Kalau ada peluang nak snorkelling lagi confirm aku volunteer nak pergi and lagi best pergi tempat yang lain dari yang lain.


Malam ni nak layan Gentlemen Dignity...Ooo...Yeah..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...