Testing Hanbok @ Korea Plaza

Tuesday, April 17, 2012
My wish is to wear Hanbok at my wedding day. Unfortunately, it's come before that time. 

Baru-baru aku membawa student2 ku ke Korea Plaza yang merupakan satu-satunya pusat tourism Korea di Malaysia. Korea Plaza berada di Menara Hap Seng berdekatan dengan KL Tower. Is better go there by public transport (monorail) or LRT Putra. Walaupun berjalanan dari stesen LRT agak jauh ke Korea Plaza namun permandangan yang cantik sekitar jalan imbi dan KL triangle agak menarik.

Korea plaza ni hanyalah satu lot kedai yang kedai kecil. Namun di dalamnya terdapat pelbagai perkara baru, budaya, makanan korea  didalamnya. Disini juga, kami dapat mencuba pakaian tradisi korea dan pakaian meluncur salji. 

If u are lucky, kadang-kadang akan ada kelas bahasa korea atau kelas memasak masakan korea. Kalau nak join jugak boleh buat appointment dahulu.

Testing Hanbok

Bergambar dengan hensem boys

Dalam korea plaza

Makanan Korea

In front Korea Plaza

Getting a lot of pamphlets
Untuk sesiapa yang akan melancong ke Korea disarankan mengunjungi Korea Plaza ni untuk briefing tentang negara Korea.

Anneyohaseyo Korea...

Stress Out @ Langkawi Island

Monday, April 2, 2012
Pulau Langkawi memang terkenal sebagai salah sebuah tempat percutian menarik di dalam Malaysia. Aku telah menjejak kaki ke pulau ini sebanyak 2 kali bersama keluarga namun percutian kali ini berlainan sedikit kerana bercuti bersama keluarga lain @ boleh dikatakan keluarga angkat dan menaiki flight. Dan semua yang pergi adalah perempuan. 


HARI PERTAMA(28 MAC 2012/KHAMIS)


Kami menaiki flight ke P.Langkawi dari LCCT KL pada jam 1.55 petang dan tiba di lapangan terbang 45 minit kemudian. Beg pun kami semua bawa sekali naik atas flight, tidak diletakkan dalam kargo since masih ringan dan tak perlu bayar baggage fees. Alhamdulillah cuaca cerah dan perjalanan pun berjalan lancar.


Bergambar dengan sakinah turun dari flight
 Tiba di airport P.Langkawi kami terus ke kaunter sewa kereta supaya mudah kami bergerak ke hotel. Kami menyewa MPV Mitsubishi Grandis dengan bayaran RM210 untuk sewaan 2 setengah hari. Sangat selesa da luas.

Dari airport kami terus bergerak ke Pantai Cenang dimana terletaknya The Cabin Langkawi, chalet yang kami sewa untuk hari yang pertama. Bayaran 1 malam adalah RM150 dan kami telah menyewa dua chalet untuk 6 orang. The Cabin ni merupakan chalet yang dibina daripada kabin. Lanskap kat sini sangat cantik dan dalam chalet pun selesa kerana kebanyakkan perabotnya adalah daripada IKEA.

Our Chalet


Beautiful Landscape

The Cabin Langkawi


Sampai je The Cabin kami terus bersiap-siap untuk makan di area Pantai Cenang. The Cabin ini memang strategik, tepi jalan dan berdekatan dengan Underwater World Langkawi. Tempat makan & tempat shopping pun banyak.

Kami berjalan-jalan sampai lah 9 malam. Disebabkan kaki dah penat dan letih, aku, makcik, Haifa dan Huda singgah kejap mengurut kaki di kedai tepi jalan bertentangan dengan The Cabin. Berbaloi RM27 untuk foot massage dan untuk full massage pun murah RM75 sahaja.

Dalam spa


HARI KEDUA(29 MAC 2012/JUMAAT)


Yeah! Island Hopping. Masa yang ditunggu-tunggu. Jam 9.00 pagi kami bersiap-siap ke jeti untuk Island Hopping. Kereta kami parking di The Cabin dan ada van akan bawa kami ke jeti. Untuk Island Hopping ini kami telah mengambil pakej private group dengan sewaan 1 bot, RM210. Kira-kira RM35 seorang. Agak mahal berbanding joined group (RM25/pax) tapi lebih selesa dan private tak perlu bercampur / menunggu orang luar.


Jeti untuk ke Island Hopping (time ni akan ada orang candid ambil gambar
 then print atas piring hiasan untuk dijual)
Destinasi pertama - Pulau Dayang Bunting


Pulau Dayang Bunting - nampak bentuk tak kepala, dada dan perut?
Bot berhenti sekejap ditengah laut membolehkan kami melihat bentuk pulau tersebut. Kemudian bot terus bergerak disebalik pulau untuk ke Tasik Dayang Bunting pula. Diingatkan jangan membawa plastik makanan sebab kat area sini banyak monyet. Silap2 boelh bergaduh dengan monyet2 tau.

Dari jeti ke tasik - kena berjalan dan mendaki sedikit


Sejarah tasik dayang bunting
Unforgettable memory - Berenang kat tasik - sewa life jacket RM5
 Destinasi Kedua - Pulau Singa Besar - Eagle Feeding


Eagle feeding - helang perang adalah helang langkawi


Destinasi Ketiga - Pulau Beras Basah

Sebelum sampai pulau ni, kami disajikan dengan 'boat drift' special service daripada adik yang bawa bot kami. Menjerit-jerit juga takut terbalik bot tapi nasib baik tak jadi apa-apa.

Di Pulau Beras Basah ni ikan dia semua jinak-jinak sampai ke pantai. Kebetulan bawa roti jadi kami jadikan destinasi kat sini sebagai 'fish feeding'. He2. Pandai-pandai je.

Excited bagi ikan makan


Ikan bilis


Beautiful Island - Pulau Beras Basah
Island Hopping kami berakhir pada jam 1.00 petang. 


Seterusnya kami terus ambil kereta dan check in hotel kedua Bella Vista apartment kat pekan Kuah. Dengan basah-basah & bau laut kami check in. Disini kami dapat menyewa pent house dengan bayaran RM288 beserta 5 orang breakfast. 3 bilik, 2 bilik katil queen + 1 bilik katil single + 3 toilet. Hotel ni ala-ala castle Disneyland berhadapan dengan pantai. Cantik bila malam dan bila siang agak macam istana dulu-dulu. 


Bella Vista Apartment and Hotel


Destinasi Keempat - Pekan Kuah

Petangnya kami ke kedai Haji Ismail Group, Langkawi Shopping Mall dan Jeti Kuah untuk shopping coklat  buah tangan balik nanti. Di Langkawi Shopping Mall kami singgah sekejap makan McD. Sangat murah since Langkawi adalah kawasan duty free, so tiada tax dikenakan di McD. Double Cheese Burger 1 set just only RM6.95. Yes, No Tax. I love Langkawi .;)


Destinasi Kelima - Friday Night Market

 Malamnya kami terus bergerak ke Friday Night Market area Pantai Tanjung Rhu dekat dengan beras terbakar. Disini kami dapat membeli makanan tradisi orang utara. Seronok juga tengok cuisine makanan negeri orang. Kalau pergi luar negara tak tahu lah macam pulak. Mesti lagi best.


Dah lupa dah kuih ape



Around 11.00 pm kami balik hotel, then tidur. Nyenyak maybe sebab penat separuh hari Island Hopping.




HARI KETIGA (30 MAC 2012/SABTU) last day ;(
Destinasi Pertama - Kilang Gamat Nusantara 


Selepas breakfast di Bella Vista, kami bergerak ke Gunung Mat Cincang / Telaga Tujuh untuk ke cable car. ODW ke sana kami singgah kejap kilang ni yang terletak di tepi jalan untuk membeli barangan gamat.


Destinasi Kedua - Porto Malai Langkawi


Singgah sekejap bergambar di pelabuhan kapal-kapal layar/ kapal mewah. Bilalah dapat naik kapal-kapal ni kan...


Porto Malai Langkawi




Destinasi Ketiga - Langkawi Cable Car


Untuk pergi ke Cable Car, kami perlu masuk dahulu ke Oriental Village. Landscape aku tabik sekali lagi. Cantik. Ini kali kedua aku naik cable car di langkawi. Tapi kali ini nasib kami kurang baik disebabkan cuaca yang berkabus di atas, perkhidmatan cable car ditangguhkan untuk tujuan keselamatan. Setelah menunggu hampir sejam (11.30am) barulah kami dapat naik cable car. Sampai kat atas, SkyBridge ditutup pula disebabkan kabus tebal. Rugi jugak. Tapi apa nak buat tiada rezeki.
Jalan-jalan around oriental village sebelum tunggu kaunter buka


Gunung Mat Cincang

Us-6 girls opss womens
Jumpa artis korea kat atas..hahaha
Destinasi keempat - Dataran Helang


After check out dari Bella Vista kami bergerak ke dataran helang untuk bergambar dengan t-shirt I LOVE LANGKAWI yang dibeli di Oriental Village (RM5). 


L.O.V.E <3




L.A.N.G.K.A.W.I


Destinasi kelima - Makam Mahsuri


Selepas ke Dataran Helang, kami pun bergerak ke Padang Matsirat untuk ke Makam Mahsuri. Charge yang dikenakan untuk masuk adalah RM5/pax. Tujuan kami ke Makam Mahsuri ini sebenarnya nak makan SUP GAMAT. Tapi lagi sekali nasib tak menyelebelahi kami, sup dah habis. Isk3.


Sup Gamat...Kempunan Den...huhu


Kat sini kami sekejap je sebab rasa seriau dengan keadaan dalam tu. Kat luar parking sempat lagi kami shopping air gamat dan ubat-ubat herba.


Destinasi Keenam - Pantai Cenang


Disebabkan Pantai Cenang ni berdekatan dengan airport, kami pun bergerak ke sini untuk makan tengahari + malam disamping membeli barang-barang yang tertinggal.


Destinasi Ketujuh - Airport


Jam 5.00 petang kami tiba di airport Langkawi. Sampai awal untuk check in dan solat jamak. Di balai ketibaan sempat pekena maggi cup sebab lapar. One cup RM3. Erm...bolehlah.


Then, jam 6.55 kami berlepas pulang ke KL. Sayonara Langkawi. Nak cari suami orang Langkawi lah. HeHeHe....


Perjalanan pulang - jam 7.15 PM - matahari terbenam - indahnya ciptaan Tuhan




Pengembaraan mengingatkan kita betapa kecilnya kita di dunia Allah yang indah ini.

Rahsia Tuhan

Sunday, April 1, 2012
Jodoh itu rahsia Allah.
Jika ditanya 'bila nak kahwin?'
Jika di balas 'belum ada jodoh lagi'. Ada maksudnya.

'Belum ada jodoh lagi' bukanlah perkataan yang kejam. Bukan tidak laku. Bukan juga jual mahal. Namun ianya memberi maksud bahawa Allah telah memberikan kita jalan yang terbaik untuk bertemu jodoh kita. Mungkin kita belum bersedia lagi untuk memberi komitmen atau mungkin juga jodoh kita belum bersedia memberi komitmen kepada kita.

Usaha+Doa=Tawakal. Seperti mana peperiksaan, begitu juga dengan jodoh.

Begitu juga dengan diriku. Jika dilihat aku tidak lah begitu ketinggalan dalam era ini. Tetapi apabila berbicara mengenai JODOH atau CINTA manusia aku pasti ketinggalan. Agak konvensional tapi seboleh-bolehnya aku mengharapkan 'love after marriage' untuk jodohnya. Halal & suci. Namun aku berharap supaya, Allah memberikan jalan yang terbaik untuk diriku. Amin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...