Hand Made Cream Puff

Monday, February 6, 2012

Cream puff done today. 
Cuma doh keras sikit sebab terlebih tepung tapi filling boleh tahan.

Balkhis ikut resipi dari blog hasue. Bahan-bahan ada juga ubah sikit2. Susu segar balkhis ganti dengan susu sejat and untuk filling balkhis tak guna microwave sebab xde, jadi guna dapur je tapi api slow.





DOH
Bahan-bahan ( 10 biji )-kalau buat comel2 dapat banyak gak..
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

Cara-cara

Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih bercampur.

1.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
2.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
3.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
4.Masukkan telur, kacau cepat-cepat
5.Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
6.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik. (Kalau xde piping boleh guna plastik yang dipotong hujungnya).
7.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
8.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
Selepas 20 minit

KRIM KUSTAD
Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar / balkhis tukar dengan susu cair sejat
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

Cara-cara

1. Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
3. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
* Kalau nak masak atas api pun boleh tapi gunakan api slow macam masak custard.
4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

Filling yang dah siap masak

Inilah hasilnya
Cream + puff


Kejap di Perancis, kejap di Jepun - La Colmar Tropicale Bukit Tinggi

Saturday, February 4, 2012
Alhamdulillah cuti kali ini, balkhis bersekempatan ke Bukit Tinggi, La Colmar Tropicale Dah lama sebenarnya nak pergi ke Bukit Tinggi ni akhirnya dapat pergi jugak sebab mak abah dah pindah Bentong sekarang.

Jarak antara Bentong ke Bukit Tinggi tak lah jauh sebenarnya. Lebih kurang sejam je. Cuma ambil masa sikit nak sampai sana sebab jalan agak bengkak-bengkok. So, nak sampai ke La Colmar ni ada juga lah dalam setengah jam dari simpang masuk highway.

La Colmar Tropicale

Laluan masa kami pergi tak berapa sibuk dan lengang disebabkan masih awal pagi. Kalau dah petang @ hari Ahad confirm jem. Bayaran nak masuk La Colmar tropicale ni untuk Dewasa RM12, & kanak-kanak RM8. So, kami semua kena lah charge RM44, 3 dewasa + 1 kanak-kanak. Pakej juga include entry fee untuk Japanese Tea Garden & Botanical Garden. Cuma Rabbit Park je kena bayar RM3/person.
Sampai je kat La Colmar, kami dah rasa macam kat luar negara dah. Cuaca agak sejuk dan agak mendung (Alhamdulillah nasib tak hujan sampai kami balik).

Kubu masuk

In front La Colmar

View dari pool

Time kami datang tu ada team dragon dance tengah practise buat performances & ada tanglung-tanglung still masih bergatungan. Agak kurang sikit feel France environment.

Tengah practise dragon dance

French Bakery Shop

Bilik-bilik hotel

Antara souvenir2 yg dijual

Cak!! kat tingkap pun ok


La Colmar Tropicale ni sebenarnya adalah hotel. Restoren-restoren & kedai-kedai di bawah bangunan, manakala bahagian atas pulak adalah bilik-bilik hotel. Booking rate about RM200++. Depend season, peak atau biasa.

Dalam 12.30tgh kami pun menaiki shuttle van untuk ke Japanese Tea House & Botanical Garden.  Fee shuttle ni dah include dengan entries fee tadi.

Shuttle van to Japanese Tea House

Untuk sampai ke Japanese Tea House ni kami perlu menapak naik bukit dulu dari tempat drop off shuttle tadi. Mak dah mengah-mengah naik bukit yang agak cerun jugak. Environment kat sini ala-ala taman di negara Jepun. Dan untuk pengetahuan semua tempat ini merupakan Rumah Teh Jepun pertama di Hutan Hujan Tropika. Masuk-masuk je tempat ni terus ada kedai ala-ala Japanese Old House siap ada layang-layang ikan macam dalam cerita Doraemon. Salesgirl dia pun siap pakai kimono lagi.
Sedikit penerangan kat pintu masuk

Layang-layang ikan

Sign board -> better ke kiri dulu baru ke kanan sebab jalannya bersambung

Bergambar depan tea house

Mirul jadi kungfu panda

Masuk ke garden ni kita perlu berjalan ke denai-denai yang agak sempit dan berbatu tapi kemas dengan tumbuhan-tumbuhan, kebanyakan tumbuhan diimport dari Jepun. Kat dalam taman ni ada satu rumah Jepun dimana kita boleh menyewa baju Kimono / Samurai dan mencuba menghadiri sesi minum teh Jepun dengan bayaran RM20.
nice shot - small flowers on d stone

 Tapi satu je kekurangan kat sini. Kurang tandas disediakan & tiada kemudahan untuk disable @ warga tua. Kalau nak bawa wheel chair memang tiada jalan khas kat sini. Mak yang cerita tadi. Ada seorang anak nak bawa bapanya masuk ke kawasan Japanese Tea House/ Garden ni, tapi bapanya berkerusi roda. Memang tak dapat nak masuk. And untuk ibu bapa yang bawa stroller pun agak susah nak lalu tempat ni. Confirm kena jinjing stroller kehulu kehilir. So, untuk sesiapa nak pi Japanese House ni better dukung anak-anak kalau tak bertambah-tambah kerja nak angkat anak+stroller.

Seterusnya kami ke Botanical Garden. Kat sini ada restoren Jepun tapi makanan kat agak expensive. A bowl of rice + fried chicken =RM35 kalau tak silap. Erm, takpe lah kita simpan perut dulu, mak kata.
We end up here at 2.00pm. Then tunggu shuttle balik ke La Colmar. If korang nak cepat better korang drive ke Japanese Tea House ni & tak perlu berebut-rebut nak naik shuttle.

Simptom-simptom dah boring

Rabbit Park kami tak sempat nak pergi sebab Mirul dah lapar. Takpe next  time pergi ke sini lagi nak ke Rabbit Park pulak.

Apa-apa pun yang penting dapat bawak adik2 & mak jalan-jalan. Seronok sebab dapat enjoy environment baru dan dapat bagi pendedahan pada Mirul tentang  France &amp Jepun; Mudin pulak dapat tingkatkan lagi teknik-teknik bergambar guna DSLRnyer.

Best capture

See you next time Bukit Tinggi. Lepas ni nak stay kat sini pulak. ;)

Random Awesome - Terukir Di Bintang by Yuna

Friday, February 3, 2012
Today random awesome. Terngiang-ngiang lagu yuna. Share sikit dengan korang video yuna & lirik lagu terukir di bintang. ;)



Lirik Lagu Terukir Di Bintang – Yuna


Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...