Dinner oh Dinner

Monday, December 19, 2011
Sabtu lepas merupakan hari dinner untuk company ku . hehehe.
Tup tup dah 3 kali aku join annual dinner under this company & merangkap dah hampir 3 tahun aku berada di company ni.

Apa2 pun dinner kali ini berbeza sedikit dari dinner yang lalu dimana tema tahun ini terbaik berbanding tema tahun2 sebelum ini iaitu 'Serenity Garden'. Dua tahun lepas temanya adalah mengikut negara dan branch kami dapat tema negara South Korea manakala tahun lepas temanya adalah Glamorous. Environment tahun ini lebih santai dan kami semua dikehendaki memakai pakaian berwarna putih (80%). Makanan confirm taste orang besar kami 'Chinese Food'. Tapi kurang menyelerakan untuk sesetengah hidangan berbanding 2 tahun lepas di Royal Chulan Hotel.

Ni gambar malam tu,

fhara, kak fiza, wawa, kak su (tak nampak sgt) n aku
Gadis2 kayangan ;p

Ni kat backdrop sebelum masuk pentas

 Anyway thump up for the organiser cuma kalau boleh reward2 & award2 tu ingat-ingat juga orang2 kat another branch ni kan...hehehe

welcome fitness

Tuesday, October 18, 2011
Semalam 17/10/2011 akhirnya aku berjaya menjadi ahli fitness first. Hasil pujukkan rakan serumah akhirnya terbuka juga hati aku nak join program ni. Memang sebenarnya dah lama nak join service ni tapi bila fikir harga pendaftaran yang tinggi dan bulanan yang agak mahal aku rasa tu yang tertangguh tu. Alhamdulillah rezeki aku & kawan nan seorang ni murah dapat member fee murah kat fitness first ni. Apa lagi kami cekaw je lah.




Bila dah masuk umur 25 tahun rasa badan dah makin berat, malas2 dan macam nak sakit. Bila fikir-fikir apa salahnya habiskan duit penat-penat kerja untuk diri sendiri. Kalau kumpul duit banyak-banyak pun bila mati orang lain juga yang dapat. Baik aku belanjakan untuk kesihatan dan kecantikan diri aku. Kalau nak harap jogging aku ni dah lah liat. Nak diet tak makan, lagi-lagi kalau tak makan tengahari lagi lah tak boleh.

Kawan-kawan pun semua dah bising badan aku makin debablah. Ya saya memang makin debab. Tapi bila je cakap nak masuk fitness ni, biasa lah manusia bila kita nak buat sesuatu ada yang tak puas hati lah. Kata nanti ada otot lah. Tak lawa lah. (Persetankan je balkhis). Bila nak makan makanan kesihatan lak tak elok lah bahaya lah. Tapi yang bab-bab makanan kesihatan ni aku setuju jugak Lagipun dia effect kesihatan dalaman badan. Lagi satu macam-macam lah nasihat free dapat tapi aku tengok tukang bagi nasihat tu pun lebih kurang sama je.hahaha....

Lagi satu sebab aku join program ni juga sebab kalau boleh aku nak dapat stamina macam zaman sekolah dulu. Petang-petang sebelum training basketball mesti kitaorang kena raound padang 2 kali. Bayangkan lah dari form 2 sampai form 5, hari-hari macam tu mahunya tak sihat badan  Makan aku memang tak boleh skip sejak dari sekolah lagi.(48 kg)

Bila aku masuk matrik lagi lah kurus, makan pagi & petang je. Malam makan roti @ langsung tak makan. Sebabnya aku nak jimat duit. Time ni pun family semua kat Sabah. Aku dengan angah je yang kena stay kat Semenanjung. (46kg)

Sebelum aku masuk UTM , kena buat medical check up dulu. Masa ni aku disahkan menghidap masalah kalenjar tiroid. Berat badan aku time ni turun mendadak ke 44kg. (macam kerempeng dah). After that, aku buat follow up kat pusat kesihatan UTM dan perlu makan ubat hormon  Hampir 3 tahun ambil ubat ni. Simptom-simptomnya banyak sebenarnya. Siapa nak tahu boleh tanya aku. Bila dah ambil ubat hormon ni tahu-tahu je lah. Makan banyak dan tidur pun banyak. Berat pun apa lagi dah macam tangga. Dari 40kg ke 50 kg then ke 60kg++. Tapi Alhamdulillah aku dah sihat sekarang.

Hopefully bila dah kerja dan ada duit ini, aku boleh kurangkan berat badan melalui program fitness first ni. Chayok2 balkhis!!. 50kg


A Day in TreaSure HunT WiraZone MalaKoff

Pada 8 oktober yang lalu, kami berempat aku, wawa,sha dan angah telah menyertai Treasure Hunt di bawah kelolaan WiraZone Malakoff  untuk customer day company diaorang. Bertempat di FRIM Kepong kami bertolak pada jam 7.00 pagi lagi untuk mengambil angah di Wangsa Maju.



Penyertaan adalah pada jam 8.00 pagi hingga 8.30 pagi. Semasa penyertaan kami diberikan t-shirt Wirazone beserta beg sandang satu kumpulan. Breakfast juga turut disediakan disini n its free.hehehe.

Pada awalnya kami hanya mahu suka-suka sahaja memandangkan penyertaan tidak dikenakan sebarang bayaran. Satu kumpulan hendaklah disertai empat orang ahli.

Sebenarnya permainan pada hari ini simple sahaja. Acara bermula pada jam 9.00 pagi dimana sebanyak 30 kumpulan telah dipecahkan kepada 3 kumpulan. Setiap 10 kumpulan ini akan dibawa oleh seorang pemandu jalan bagi membawa kami memasuki hutan kecil bertrek sepanjang 1.5 km. Sepanjan perjalanan ini kami perlu mendengar dengan teliti setiap info-info yang diberikan oleh pemandu jalan kerana ianya berkaitan dengan soalan-soalan yang akan diberikan semasa treasure hunt nanti.

Berikut gambar-gambar menarik kami sempat ambil,


Team kami G 25
Konon-konon bersemangat lah tu

Ni kami nyer pemandu jalan
Amazing view (crown sparkling) -> pokok kapur plantation daun2 x mo rapat2

pokok ara n no ni utk check point untuk free explorer


Selepas 30 minit kami berjalan melalui denai, kami dikumpulkan di satu tempat. Pada jam 10.30 pagi treasure hunt dimulakan. Kami diberi 20 soalan untuk diselesaikan dalam masa 30 minit dimana jawapannya berada didalam hutan yang baru kami masuki tadi.

Soalannya aku pun sebenarnya aku dah lupa.

Jawab punya jawab, kutip punya kutip duit daun akhirnya kami menjadi empat kumpulan pertama yang menyiapkan tugasan. 

Tapi paling sedih bila masa penyampaian hadiah, rupa-rupanya hadiah hanya sampai tempat ketiga sahaja. 

Tempat pertama              : RM800 (satu team) + beg sandang
Tempat kedua                   : RM600 (satu team) + beg sandang
Tempat ketiga                   : RM400 (satu team) + beg sandang

Best woo kalau dapat. Tapi nak buat macamana takde rezeki. Lain tahun cuba lagi. Yang penting dapat pengetahuan baru dan dapat makan free sedap-sedap. ;P

the rose

Tuesday, September 13, 2011


Dah lama betul x menjengah blog ni lepas habis bulan ramadhan...kali ni balkhis nak post entry yang tak seberapa penting...saja2 nak memenuhkan blog sendiri..hehehe...tengah2 duk buat kerja sambil dengar-dengar lagu tiba2 lagu 'the rose' nyanyian westlife berkumandang..best pulak bila hayati lirik dia...




Lirik Lagu The ROse-Westlife

Some say love it is a river
that drowns the tender reed
Some say love it is a razor
that leaves your soul to bleed

Some say love it is a hunger
an endless aching need
I say love it is a flower
and you its only seed

It's the heart afraid of breaking
that never learns to dance
It's the dream afraid of waking that never takes the chance
It's the one who won't be taken
who cannot seem to give
and the soul afraid of dying that never learns to live

When the night has been too lonely
and the road has been too long
and you think that love is only
for the lucky and the strong
Just remember in the winter far beneath the bitter snows
lies the seed
that with the sun's love
in the spring
becomes the rose



Wanita : ganjaran mengandung & melahirkan

Friday, August 19, 2011

Fadhilat wanita yang hamil dan wanita yang bersalin sangat banyak. Rugi jikalau wanita tidak mengambil peluang untuk melahirkan zuriat. Semoga kita dapat meramaikan umat Nabi Muhammad S.A.W. Petikan ini saya ambil dari blog seseorang. 









Solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaatsolat wanita tidak hami

Rasulullah menyebut bahawa dua rakaat solat wanita hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil. Ini kerana wanita yang hamil membawa janin di dalam perutnya dimana janin berkenaan turut menyertai ibunya solat, mendengar bacaan-bacaan solat, ikut sujud bersama

Wanita hamil dapat pahala puasa di siang hari dan pahala ibadah di malam hari

Rasulullah mengatakan bahawa wanita yang hamil akan memperolehi pahala puasa di siang jari dan pahala ibadah di malam hari. Ini disebabkan kerana ibu yang hamil bererti membawa amanah Allah kesana-kemari, sehingga wajar apabila ia memperolehi pahala yang besar di sisi Allah.

Pahala wanita bersalin

Wanita yang bersalin, kata Rasulullah dapat pahala 70 tahun solat dan puasa serta setap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.
                                            

Demikian mulianya pahala bersalin sehingga tidak wajar apabila digempar-gempurkan (kempen) menghadkan jumlah kelahiran menerusi program “Perancangan keluarga” sedangkan Rasulullah memerintahkan kita memperbanyak zuriat untuk menguatkan umat ini.

Malah Rasulullah menjanjikan, sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. Wanita yang memberi minum susu badannya kepada anaknya akan mendapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat dan puasa. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2.5 tahun maka malaikat di langit mengkhabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibdah.

Pantun raya ikut loghat negeri

Thursday, August 18, 2011


kelantan...
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu...
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin


Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite cerie
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok


N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
org kolumpo jgn kocik ati!!)

Selangor/K.Lumpur...
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulei tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupei
Pandu hemat ingat kampong
Ase(Asal) teman selamat sampei

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepaih raya jgn dok triak
Kalu ceti mai kot dapoq

Perlis...
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Cute Moon Brothers

Tuesday, August 16, 2011
Semalam tengah-tengah on fb ada update dari fb CikSara tentang video Moon Brother.


from left Mason(1st), Mavin(2nd), Maden(3rd)


Moon Brothers

Sangat comel diaorang ni 3 beradik yang agak seiras. Mata tersangat lah bulat. Geram betul..hehehe


3 M ni sebenarnya dah jadi selebreti di Korea kerana kecomelan mereka  dan Mason pun pernah berlakon dalam movie Baby & I. Bila tengok semula 3 M ni tersangat lah cute dari kecil sebab rupa-rupanya diaorang ni pan-asia. Ayah mereka merupakan Canadian manakala ibu mereka Korean. Patutlah mata besar, kulit putih. ;)


Buka youtube ada pulak kisah tentang brotherhood diaorang ni. Mason lebih nampak tegas walaupun baru berumur 4 tahun, si Mavin ni asyik senyum je mesti dah besar nanti seorang yang peramah dan si kecil, Maden tak pasti lagi macam mana perangainya tapi nampak macam ikut perangai si abang yang sulung, Mason.


Enjoy waching this video, mesti korang pun tersenyum tengok video budak cute 3 orang ni. ;)






Bestnya dapat anak comei-comei macam ni. ;p

Shopping raya

Monday, August 15, 2011
Alhamdulillah..
Setelah bergelumang dengan kerja-kerja dan audit yang tak sudah-sudah...
akhirnya dapat juga mencuri masa membeli belah untuk raya pada hari sabtu lepas...
Port terbaik untuk shopping tahun ni confirm Jalan Tar @ Masjid Jamek...


Jalan TAR at night
Bersama dengan pengantin baru, Irene kami meredah kesibukan orang ramai di Jalan TAR...
Memang dah agak ramai orang..Almaklumlah tengah-tengah bulan puasa...
Tengah-tengah shopping hujan pulak...
Tapi ok juga sebenarnya kurang penat sikit dengan cuaca macam ni..


Aku ni nak kata cerewet takde cerewet sangat..
Cuma kalau aku nak cari barang yang cantik tapi murah...
Redah punya redah dapat lah juga satu baju kurung polka dot warna hijau dengan baju kurung pesak gantung...harga confirmlah yang murah-murah je..hehehe...
si nenek Irene ni katanya nak beli tudung je skali dengan baju kurung skali dia borong...hahaha


Baju kurung Polka Dotttt.

silk crepe 
Dah shopping-shopping solat asar kat SOGO...padat kat surau tu usah lah nak dikata...
cilok punya cilok dapat juga tempat strategik..hehe..
Alih-alih dah lepas solat jumpa pulak kawan sekolah lama dulu..apa lagi sembang panjang lah pulak sampai berbuka puasa sama-sama...


Si Irene berbuka dengan husband dia..aku segan sebenarnya nak join..hehe..
tu yang berbuka dengan Dani tu...
tempat berbuka kami...baik punya ---> masjid TNB Bangsar ---> FOC
sampai-sampai je makanan dah terhidang...
Alhamdulillah...rezeki...


Malam banyak lagi cerita sebenarnya tapi nanti berjela-jela pulak sampai korang rasa nak muntah nanti baca..hehehehe


Tapi yang tak bestnya esoknya KERJA...huaaa..huaaa...huhuhu.....

Hari Membebel Sedunia 'Version Miss Balkhis'

Thursday, August 4, 2011

Ye..
Hari ini hari membebel sedunia..
Mangsa bebelan mestilah student-student ku...

Mana tak nya geram dengan kehadiran kelas yang semakin menurun sejak hari isnin, dengan tak bawa nota, tutorial tak siap, bebelan ku dilepaskan hari ini. Puasa tak puasa dah tak kira dah. 

Pesen aku ni jenis yang tak suka marah-marah. Tapi bila dah start je marah@bebel memang dah tak boleh nak berhenti.

 Bila tengok muka sorang-sorang kesian pulak. Kecut perut agaknya.

Tapi betul juga sebenarnya, kalau mak kita marah kalau kita buat salah, maksudnya mak kita sayangkan kita.

Macam juga cikgu, kalau diaorang tak membebel beri peringatan tak jadi kita macam hari ini kan.


-Miss Balkhis-


Tarawih Pertama Ramadhan ini

Sunday, July 31, 2011
Tarawih pertama malam ini,
Syahdu, sedih, gembira, rindu,
Semua bercampur baur,
Ramadhan bakal menjelma esok.


Tarawih kali ini tanpa teman bernama Siti Fairus,
Sahabat seiringan ke surau,
Surau pilihan tentulah surau Desa Aman,
Tempat tarawih sejak dari 2009.


Saf-saf di surau penuh malam ini,
Dipenuhi dengan ibu-ibu, makcik-makcik, pakcik-pakcik, anak-anak,
Sungguh comel melihat kanak-kanak kecil perempuan berpakaian telekung,
Aksi mereka mencuit hati tatkala ia membetulkan sejadah ketika solat.


8 rakaat tarawih dilaksanakan malam ini,
Disusuli 3 rakaat witir,
Bacaan al-fatihah imam diselang seli dengan ayat-ayat lazim Al-Quran,
Gema selawat selepas salam bersahutan.


Adakah esok bakal menjadi tarawih kedua tahun ini?
Moga diberi kekuatan untuk melaksanakannya. Amin.


Fadhilat solat sunat tarawih

Pakej Berbuka Puasa 2011 sekitar KL

Saturday, July 30, 2011
Bulan puasa bakal menjengah satu hari sahaja lagi.
Mesti ramai yang sibuk menyiapkan diri menghadapi bulan yang mulia ini.
Surirumah, isteri2, suami2 pun mesti sekarang tengah membeli barang keperluan berbuka dan bersahur nanti.
Tak kurang juga yang dah berangan-angan nak berbuka di mana bila bulan puasa ni.
Macam kat ofis balkhis juga.


Dah mula bising-bising berbincang nak berbuka puasa beramai-ramai.


Kalau nak ambil pakej berbuka puasa di Hotel kat area KL ni mesti mahal.
Jadi pilihan yang tepat adalah dengan mengambil buffet dari restoren-restoren 3 star ++.


Kalau ikutkan memang mahal dan membazir pula bila fikir perlu spend duit untuk berbuka mahal-mahal tapi bila sekali sekala je apa salahnya kan....reward ourself sambil merapatkan silaturahim sesama staff ;)


Survey-survey antara tempat menarik yang telah di'google' adalah :


Klik pada gambar untuk ke website restaurant.


1)Kunang-kunang Restaurant, Gombak



2) Songket Restaurant, Jalan Yap Kwan Seng, KL




Boleh tengok menu menarik di SINI


3) PAnnaz BBQ Restaurant, Damansara Perdana



4) Seoul Garden, Plaza Pantai, Kerinchi


5) Restaurant Rebung, Bangsar


6) Bumbu Desa, KLCC


7) Restoren Nelayan, Titiwangsa



8) Tupai-tupai


waktu berbuka puasa Kuala Lumpur 2011

Friday, July 29, 2011
Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa tahun 1432 H / 2011 M bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur . Putrajaya & kawasan2 sewaktu dengannya.

Klik pada gambar di bawah






Fadhilat Solat Sunat Tarawih

FADHILAT SOLAT SUNAT TARAWIH


Sayidina Ali Abi Talib r.a meriwayatkan sebuah hadith daripada Rasulullah s.a.w iaitu jawapan baginda ketika ditanya oleh para sahabat mengenai fadhilat dan kelebihan solat Tarawih pada setiap malam di bulan Ramadhan. Baginda bersabda yang maksudnya,

MALAM KE
FADHILAT
1
Diampuni dosa-dosa orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan
2
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya
3
Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semuga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka
4
Memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang menbaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran
5
Dikurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan solat di Masjidil Haram, Masjid Madinah dan Majidil Aqsa
6
Dikurniakan pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa agar diampunkan dosa-dosanya
7
Seolah-olah dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolongnya itu menentang Fir’aun dan Hamman
8
Dikurniakan pahala sebagaimana pahala yang dikurniakan ke atas Nabi Ibrahim a.s
9
Dikurniakan pahala serta diangkat ibadahnya seperti Nabi Muhammad s.a.w
10
Dikurniakan ke atasnya kebaikan hidup di dunia dan akhirat
11
Meninggal dunia di dalam keadaan seperti ia baru dilahirkan
12
Dibangkitkan di akhirat di dalam keadaan mukanya bercahaya
13
Dibangkitkan di akhirat di dalam keadaan aman dari sebarang kejahatan dan keburukan
14
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikannya serta Allah S.W.T tidak akan menyesatkannya
15
Malaikat-malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan memohon agar Allah S.W.T mengampunkannya

Puasa, Pengertian, Syarat-syarat, Rukun & Perkara yang Membatalkan


Firman Allah SWT di dalam surah al-Baqarah ayat 183 yang bermaksud :
” Wahai orang-orang yang beriman, telah wajib ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang yang bertaqwa.”


Manakala Rasulullah SAW telah bersabda :
“Sesungguhnya telah datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang penuh berkat. Allah telah fardukan ke atas kamu berpuasa padanya. Sepanjang bulan Ramadhan itu dibuka segala pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan…”

Pengertian Puasa

Puasa ertinya menahan diri dari makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa, mulai terbit fajar hinggalah terbenam matahari.

Syarat Wajib Puasa

·         Berakal
·         Akhir Baligh (Cukup umur)
·         Kuat atau mampu mengerjakan puasa

Ingatan bersama sempena Ramadhan

Thursday, July 28, 2011

Banyak perkara yang menyeronokkan tetapi mendatangkan keburukan dalam hidup kita. Ada beberapa perkara yang mesti dielakkan untuk menjamin kesejahteraan hidup, antaranya :



ETS - my journey from KL to sungkai

Wednesday, July 27, 2011
ETS train Ipoh-KL-Seremban route
Yeah!!


Dapat balik kampung. Seronoknya. Melepaskan bebanan kerja. Hilangkan penat berfikir.


Hari ni balik kampung dengan ETS KTM. Malas nak drive. Lagipun dah hujung-hujung bulan  ni poket dah makin kosong.hehehe. 











Ranking Universiti di Malaysia 2011

Wednesday, July 20, 2011
World Rank                Name                          Country Rank

629Universiti Sains Malaysia        1 

694Universiti Teknologi Malaysia        2 

731Universiti Kebangsaan Malaysia        3 

771Universiti Putra Malaysia        4 

788University of Malaya        5 

995Universiti Malaysia Perlis        6 

1126Multimedia University        7 

1133Universiti Teknologi Mara        8 

1344Universiti Malaysia Pahang        9 

1491International Islamic University of Malaysia *        10 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...