Selepas 2 tahun - After 2 years..

Thursday, July 7, 2016
1 Syawal..

Selamat Hari Raya semua,
Maaf Zahir & Batin..
Taqabbalallahu minna wa minkum.. 😘

Hari ini genap 2 tahun dah aku tak post dalam blog ni..

Bukan menghilang tapi memang terlupa dengan blog sendiri ni. Banyak betul benda yang berlaku dalam 2 tahun ni.

Untuk pengetahuan semua, aku take jadi sambung belajar kat Auckland atas sebab2 tersendiri 😂.

Sedih tapi insyaAllah ada peluang untuk sambung PhD lepas ni. Harapnya fully sponsor, x payah hutang2. Untuk memakluman semua aku sekarang tengah sambung master kat UPSI fully research dan kerja under geran salah seorang Dr di UPSI as a GRA.

Apa tu, GRA?GRA tu sebenarnya tugasnya macam RA, Research Assistant  tapi kalau GRA kena tambah Graduate depannya dan yang bestnye yuran pengajian ditanggung oleh universiti dan dapat elaun bulan2. Alhamdulillah. Rezeki Allah yang bagi. Itu pesanan mak masa aku decide nak berhenti jadi tutor kat ptpl.

Dalam bab melancong lupa aku nak cerita dua tempat aku dah pergi tahun lepas, Bandung & Bangkok. Bandung pergi vacation dengan ex officemate & Bangkok sebab ikut supervisor master aku present paper kat sana.

Nanti kalau ada kelapangan aku cerita tentang dua trip ni.

Oklah. Mata dah  mengantuk. Kena tidur dulu sebab esok round ketiga pula beraya.

Assalammualikum.

Cuti Gawai sudah abih

Saturday, June 7, 2014
I love traveling but hate waiting..huhu



Sabar itu separuh dari iman qis

Selangkah ke Auckland

Thursday, May 29, 2014
Diam tak diam, rupanya dah berbulan-bulan aku tak update blog.

Alhamdulillah aku nak share satu berita baik,

My application untuk Pascamara 2014 dah diluluskan. 


Loan dah approve, sekarang tinggal untuk confirmation tempat untuk study master.

First choice aku adalah University of Auckland, New Zealand and second is University of Adelaide, Australia since kedua-dua tersenarai dalam ranking universiti course mathematics terbaik dunia. 

Masa interview ramai yang memilih university area UK. Mungkin course mereka lebih banyak di tawarkan di negara ini kot.

Banyak yang perlu aku lakukan untuk ke belajar ke sana, tapi seperti pepatah 'no pain no gain'.
Lagipun dah 5 tahun bekerja dalam bidang pendidikan mungkin dah tiba masanya untuk berehat tetapi dalam bentuk yang bermanfaat. A new journey begin.

Steps yang perlu aku lalui sekarang adalah :

1) Application untuk dapatkan unconditional offer letter dari U yang aku minta.

2) Exam IELTS tapi sekarang aku tengah usahakan untuk waiving exam @ tak perlu ambil exam yang hargaya -+RM600 since first degree kat UTM dulu medium instruction adalah english.

3) Kursus BTN

4) Applying student VISA

5) Medical Checkup

6) Surat cuti belajar / berhenti kerja - bye bye my student

7) Submit documentation pada MARA

8) Applying student VISA

9) Beli tiket flight


Doakan semoga segala-galanya dipermudahkan. Amin.

" If you can dream it, you can do it ".




Trip Kota Kinabalu

Thursday, February 6, 2014
Here we go K.K,
Tercapai di akal mu...akhirnya bumi Gunung Kinabalu ku jajahi..

Sebelum ni pernah juga sampai K.K tapi just transit je flight dari KLIA ke KKIA then terus ke Lahad Datu naik fockker..time tu abah & mak kena transfer ke Lahad Datu masa form 5 dulu. Sempat juga merasa transit 3 flight dalam satu hari.

Ok back to this trip..sebenarnya trip ni unplanned. Last minute tukar pengiring, jadi rezeki jangan di tolak orang kata.

Our trip start pada 29hb Jan flight jam 6.10am. Flight murah confirm lah Airasia. Tapi katanya MasWings lagi murah. Xpe next time boleh survey. Sampai KKIA around 7.30 am then trus ada van yang pick up kami, hantar barang ke hotel then terus ke Kolej di Sabah.

Hari Pertama

First day banyak dihabiskan di Kolej ini since bagi peluang pada student ramah mesra sesama kawan berlainan branch. Petangnya terus bergerak ke Tanjung Aru untuk aktiviti sukaneka. Kesian tengok kat students yang memang kepenatan tapi nampak mereka enjoy sukaneka ni. Around 5pm kami pn check in hotel, makan, rehat dan tidur. ZZzzzz.

Nanti sambung balik taip naa...





It's a New Life - Sarawakian

Friday, December 27, 2013




TaDa...

Lamanya tak menulis..
Semenjak transfer tempat baru ni terus aku lupa tentang blog sendiri..kesian blog...

Ya!

Aku telah meninggalkan kota metropolitan KL..
Dan sekarang aku di Kuching, Sarawak..
Haha gila kan..orang lain minta transfer dalam semenanjung..aku boleh mintak fly ke Sarawak..
But Alhamdulillah dipermudahkan..1 month application all accepted...right place right time right person...

The reason why i transfered......it's about family matter..hehe...nak cerita lebih2 panjang pulak kang cerita..yang penting i live with my family right now..lastly my wish come true..setelah berjauhan dengan family sejak dari tingkatan satu...


Back to working life.......


The working routine here very2 rushing and no word for 'ngular'...hehe

Hari ni je boleh sebab minggu ni student cuti for krismas..No Class..Marking pun dah siap...tinggal nak siapkan marking kuiz dan assignment je...And aku pn dah jadi lecturer biasa tak macam dulu more too documentation..jadi redha je lah kerja2 mengajar ni..nama pun pendidik..i love teaching...

Ermm...


Kadang2 sedih jugak bila terpaksa tinggalkan kwn2 yang rapat kat KL..tp tak semua benda kita boleh dapat dalam satu masa..dulu balik kerja lepak mamak ngn kawan2..sekarang terus balik rumah..tp yg bestnyer makanan terbaik sbb mak yang masak..


And about my love story @ my coming spouse..

It's can be called complicated relationship...
Kawan2 ramai yang dah jinjang pelamin..tipulah kalau tak rasa sedih..
Tapi...
Biarlah masa yang menentukan..And always think that 'aturan Allah yang terhebat'..
We as a muslim only can pray the best for us...

Pray for me, family, friends and my coming spouse too ya ;) 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...